Seneleeer önce bir hevesle başladığım aynı hevesle de bıraktığım bloguma geri dönüş yapıp, karantina günlerimi yazarak değerlendirmeye karar verdim!
Vatana millete hayırlı olsun :)))
Konumuz meraklısına ya da öğrenmek isteyene ŞARAP..
Konuda anlatılacak, öğrenilecek öyle çok şey var ki hem kendi bilgilerimi pekiştirmek hem de size aktarmak adına düzenli yazıyor olucam.
Niyetim olabildiğince interaktif bir şekilde ilerlemek, sorularınız olursa yanıtlayabilmek...
Öncelikle entelektüel ortamlarda ya da romantik bir randevuda dönen şarap muhabbetleri sırasında, anlıyormuş gibi yapıp geçiştirmeye çalışırken döktüğümüz terleri tecrübe kabul edip önümüze bakmakla başlayalım.
Üzüm şarapları 3 çeşide ayrılıyor; Kırmızı, beyaz ve roze.
Kırmızı ve roze; kırmızı üzümlerden, beyaz ise; beyaz üzümden fermante ediliyor. Roze'nin kırmızı şaraptan farkı, maserasyon (dinlendirme) işlemi sırasında şaraba rengini veren kabuklarla daha az bekletilmesiyle oluşan renk ve tat farkıdır.
Şarabın kalitesi terruarına (iklim, lokasyon, toprak), rekoltesine, üzümün niteliklerini barındırıp barındırmamasına, şişesine, mantarına, kullanıldıysa fıçı kalitesine hatta üretim ve dikim farklılıklarına göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla kaliteli şarap seçmek çok da kolay bir iş değildir.
Kendinizi germeyiniz efendim.
İşi uzmanlarına (somelyelere) bırakınız.
Uzmanı bulamıyorsanız da piyasadaki şaraplarla ilgili uzman görüşlerinin olduğu akıllı telefon aplikasyonlarından destek alabilirsiniz.
Onu da yapamadıysanız seçtiğiniz herhangi bir şarabın keyfini çıkarın çok da şeyyapmayın.
Çoğumuzun şarap satın alırken yaptığı yanlış; şarapları markalarına göre seçmek.
Hayır efendim.
Şaraptan zevk almaya başlamak istiyorsak en azından 5, 10 üzüm çeşidinin tadını bilmekte fayda var çünkü her üzümün kendine has niteliği, tarzı var.
Şarap seçmeye kendi damak tadınıza veya yemeğinize uyacağını düşündüğünüz üzüm çeşidi ile başlamanızı tavsiye ederim.
Yemeğin yanında tercih edeceğiniz şarap ve yemeğinizin uyumlu olup olmayacağını da üzüm çeşitlerini tanımaya başladıktan sonra anlamaya başlayacaksınız. Ne yemeğiniz şarabın, ne de şarabınız yemeğinizin tadını bastırmamalı. Atıyorum çok ağır bir kaburga yemeği yanında yine çok sert bir şarap tercih etmelisiniz ki birbirini dengelemeli.
Şarapta kullanılan üzüm çeşidi etikette yazar.
Tek üzüm çeşidi ile yapılan şaraplar ; monosepaj, en az iki ayrı üzümün uyumlandırılmasıyla yapılan şaraplara kupaj ya da blend denir.
Dünya'da en çok tercih edilen kupaj Cabernet Sauvignon-Merlot olduğunu söyleyebiliriz.
Size panik anında yardım almanız için şöyle bir üzüm çeşitleri ve tadları hakkında kopya çekebileceğiniz bir görsel bırakıyorum;
Şarap ve yıl arasındaki bağlantılara gelirsek; etikette yazan rekolte tarihi üzümün şişelenme yılını değil, hasat edildiği yılı gösterir ve bu yıl, bize şarapla ilgili bir çok bilgi verir. O sene az mı yağmur yağdı? Güneşli miydi? Kış sert mi geçti? Salgın mı vardı ?
Ayrıca öyle her şarap bilindiği gibi yıllandıkça güzelleşmez. Mesela beyaz ve roze şarap ne kadar gençse o kadar iyidir. Gençten kastımız rekolte tarihinin yakın olmasıdır. Kırmızıda da üzümün yıllanmaya müsait olması gerekir. Yıllanmaya müsait şarabınızı doğru koşullarda muhafaza etmezseniz, şarabınıza içmeden de veda edebilirsiniz.
Şimdilik anlatacaklarım bu kadar, ama bitmedi. Şarabın tarihine, yapılışına, degüstasyona da bir sonraki yazılarımda yer vereceğim.
Sizin de sormak istedikleriniz olursa çekinmeden ulaşınız.
Sağlıklı kalınnn!!!!
aldigim bir sarap mantarli degildi normal kola gibi aciliyordu bu onun kalitesinde nasil bir etki gosterir?
YanıtlaSilGenellikle Türkiye'de mantar maliyetlerini karşılayamayan firmalarda gördüğümüz bir özelllik. Yurtdışında da kullanılan bir yöntem. Kısa vadede şarabın kalitesine (hava almıyorsa) etki etmez. Ama yıllandırmak istediğimiz şaraplar bunlar değil. Genç yani rekolte yılı yakın olan şarapları bu şekilde korkmadan içebilirsiniz.
SilSert kırmızı şarabın yanında tercih edebileceğimiz peynir türleri neler acaba?
YanıtlaSilAslında kendi damak tadınıza göre şekillendirin isterim. Daha keyiflidir. Ama sert kırmızı şaraptan kastınız alkolü, asiditesi ve taneni yüksekse eski kaşar, gravyer, gouda, eski cheddar uyumlu olabilir. Aslında yazıda bahsettiğim üzere şarabınız sertse, sert peynirler (yağlı olabilir) tercih edin. Denge bunu gerektirir. Tabi her şekilde keyif almaya bakın :)
Sil