Mikrodalga, modern ve kuantum teknolojinin harikasıdır. Yiyecekler buz gibi soğukken saniyeler içinde sıcaktan yanmaya başlayabilir. Pişirme süresini kısaltır, hazırlık süresini hızlandırır ve her yerde aşçıların işini kolaylaştırır.
Ancak buzdolabınızdaki veya kilerinizdeki her şey güvenliğiniz açısından ele aldığımızda mikrodalgaya girmemelidir. Bazı yiyecekler, içecekler ve materyaller toksinleri serbest bırakabilir, yakabilir, eritebilir ve hatta bir dakikadan daha az bir süre içerisinde patlayabilir. Sağlığımız için sorun teşkil edebilir.
Bu yiyeceklerden birkaçı oldukça yaygındır. Belki bu sabah mikrodalgada bunlardan bir tanesini ısıtmış dahi olabilirsiniz. Ancak bu, kötü bir şeyin gerçekleşmediği anlamına gelmez. Bu yüzden bu yiyecekleri mikrodalgadan uzak tutarak kendinizi ve ailenizi koruyabilirsiniz.
Hadi mikrodalgadan uzak tutmamız gereken şeyleri madde madde ele alalım;
Acı Biberler;
Yeşil, kırmızı, turuncu renklerde olabilen, Türk mutfağında sıkça kullandığımız ve oldukça fanatiği olan acı biberler, içerisinde kapsaisin denilen bir barındırır. Hatta bibere acı tadını verenin de bu madde olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek sıcaklığa maruz kaldığında bu madde mikrodalganın içinde buharlaşarak, işlem sonunda kapağı açtığınız esnada dumanına aşırı maruz kalabilir, akciğerlerinizi, boğazınızı veya gözlerinizi tahriş edebilirsiniz. Özellikle aşırı acı biber çeşitlerinde çok dikkatli olmalısınız.
Acı biberleri ısıtmak veya pişirmek için, ızgara yapabilir veya tavada soteleyebilir, kızartabilirsiniz. Hatta üzerine yoğurt ve domates sos koyup bir borani çeşidi elde edebilirsiniz. Yoğurda sarımsak koymayı da unutmayalım <3
Haşlanmış Yumurta;
Halihazırda haşladığınız yumurtayı soğuk soğuk yemek istemediniz ve mikrodalgaya koyup 15 saniye kadar ısıttınız. Herşey o ilk ısırığı alana veya yumurtayı kesene kadar normal görünüyor olabilir taa ki üzerinize patlayana kadar :) Yumurtanın sarısı mikrodalgada ısınırken ortaya çıkan sıvı buhar yumurtanın beyazından dışarı çıkamaz ve ilk ısırığınızda haşlanmanıza veya kestiğinizde patlamaya sebep olabilir.
Haşlanmış yumurtayı ısıtmak isterseniz, dörde bölüp mikrodalgada ısıtmanız ya da zamanınız varsa, sıcak suyun içinde 3-5 dakika bekletmeniz daha doğru bir yöntem olacaktır.
Strafor Köpük;
Gıda güvenli köpükler bir plastik çeşididir ve mikrodalga ile birleşince yüksek ısıda ortama zehirli kimyasallar salabilirler. Eriyebilir veya bükülebilirler.
Köpük kaplar yerine yiyecekleri cam bir tabak veya kapta üzerine kağıt havlu kapatarak mikrodalgada ısıtabilirsiniz.
Su;
Zamandan tasarruf etmek isteyip suyu mikrodalgada ısıtmak bazılarına zekice gelebilir fakat mikrodalga suyu aşırı ısıtır. Eğer su kabarcıkları görmüyorsanız bile bardağı hareket ettirdiğinizde, içine bir çay poşeti veya kaşık koyduğunuzda anında kaynamaya başlayıp taşmaya sebep olabilir.
Bırakalım kettle işini yapsın :) En kötü ihtimalle ocakta kaynatırız. Yeter ki kendimizi yakmayalım.
Üzüm;
Sabah uyandınız sütünüzü, yulafınızı, bir avuç üzümünüzü mikrodalgaya ısıtmaya koydunuz. Çok yanlış yaptınız. Üzüm mikrodalgada yüksek ısılı bir plazmaya dönüşür. Mikrodalganın patlamasına bile sebebiyet verebilir. Aşağıdaki görüntü yeterli bir açıklama olacaktır.
Mikrodalganızın içinde bir şenlik ateşi oluşturmak istemeyeceğinizi farz edelim. Üzümlerinizi lütfen fırında veya kısık-orta ateşte bir tavada ısıtın.
Patates;
Endişelenmeyin, patateslerinizi mikrodalgada pişirebilirsiniz. Fakat sonradan tekrar ısıtmaya karar verirseniz, tehlikeli olmalarını önlemek için adımlar atmanız gerekir. Patatesler genellikle Botulizm bakterileri olan Clostridium Botulinum'u barındırır. Patates pişirildiğinde ve hemen buzdolabında saklanmadığında, bakterilerin sporları çoğalabilir. Patateslerin mikrodalgaya alınması malesef bakterileri öldürmez, bu nedenle ikinci gün patatesleriniz mide rahatsızlığına neden olabilir.
Yenilmeyecek, pişmiş patatesleri mümkün olan en kısa sürede buzdolabına alın. Ayrıca alüminyum folyo ile patates pişirmeyin. Araştırmaya göre, aluminyum nem tutar ve nemli ortam; bakteri sporlarının büyümesini hızlandırır. Daha çıtır bir kabuk ve mide rahatsızlığının önüne geçmek için patatesleri folyosuz pişirin ve hemen soğutun. Saatlerce oda sıcaklığında beklemelerine izin vermeyin. Isıtmanız gerekiyorsa da fırında ısıtın.
İşlenmiş Etler;
Pastırma, sosis, salam ve sucuk mikrodalgada değil ocakta veya fırında pişirilmelidir. Çünkü işlenmiş bu et ürünlerinin ısıtılması Kolesterol Oksidasyon Ürünleri'nin (KOÜ) oluşmasına yol açar. KOÜ koroner kalp hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar bunun iltihaplanma, arterlerde plak birikimi ve daha nice sağlık sorunu ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Bir çalışma, ızgara yapmanın da etlerdeki KOÜ miktarını arttırdığını, bu nedenle fırında pişirme veya sote etmenin en güvenli seçenekler olabileceğini buldu.
Domates Sos;
Domates soslarının mikrodalgada ısıtılması genellikle sıçramalarla biter. Isıtıldığında ortaya çıkan ısı ve buhar patlayacak kadar güçlü olana kadar mikrodalgada birikir. Bazı durumlarda, sosu karıştırdığınızda bile patlayabilir, bu da yanıklara ve kesinlikle lekeli kıyafetlere neden olabilir :)
Domates sosu ocakta, küçük bir tavada ısıtın. Böylelikle eşit ısıtır ve karıştırırsanız buhar birikmesini önler, sıçramaların da önüne geçmiş olursunuz.
Boş Çalıştırmak;
Asla boş bir mikrodalga fırını çalıştırmayın. Mikrodalgaları emecek bir yiyecek veya kap olmadan, kirişler magnetrona geri döndürülür. Bu, makineye zarar verebilir ve hatta yangına bile neden olabilir. Başlat düğmesine basmadan önce mikrodalgaya yiyecek koyup koymadığınızı bir kez daha kontrol edin.
Anne Sütü;
Mikrodalgada ısıtılan anne sütü bakteri önleyici ve besleyici özelliğini kaybeder. E-koli bakterisinin 18 kat daha fazla üremesine sebep olur.
Anne sütünü yalnızca biberona koyup, sıcak suda bekleterek ısıtmalısınız.
Sizin mikrodalga ile deneyimleriniz veya sormak istediğiniz sorular varsa yorumlarda buluşalım.
Sağlıklı günler!!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder